Wat is Ubuntu en/of Mint?
Ubuntu/Mint is vrije software die door iedereen gratis gebruikt mag worden. U kan het zonder enige kosten downloaden. Ubuntu/Mint is makkelijk te gebruiken en heeft verscheidene extraatjes die u op andere systemen niet vindt, zoals 3D effecten. Elke paar maanden komt een nieuwe versie uit. Het belangrijkste aan de software is dat iedereen kan meehelpen het perfect te maken. Als er een fout in zit, kan die gemaakt worden. Het product is dus nooit af.
Wat heeft Ubuntu/Mint?
Het bevat alle standaardprogramma’s al hebben ze uiteraard niet dezelfde naam als Word (aangezien de naam daarvan Microsoft Word is). Een groot voordeel is dat er bijna geen virussen en spyware voorkomen op Linux besturingssystemen waardoor het veiliger is voor de computer of laptop. Een reden hiervoor is misschien dat Linux maar een heel klein marktaandeel heeft in vergelijking met Microsoft. Het kan dus wel zijn dat er in de toekomst wel virussen worden geschreven. Maar omdat u bij Linux eerst uw wachtwoord moet invoeren voordat er wordt geknoeid in de besturingssystemen, is de kans een heel stuk kleiner dat u zelfs dan een virus binnenkrijgt.
Hoe werkt Ubuntu/Mint in de praktijk?
Nadat een computer is overgegaan van Windows naar Linux is het misschien even wennen. Het scherm ziet er immers anders uit. De startknop zit nu bovenin en de menu’s geven niet meer de vertrouwelijke namen weer van bijvoorbeeld excel en word. Maar wie even alles aanklikt, komt wel tot de conclusie dat alles wat u nodig heeft, hier aanwezig is. Het heet alleen anders maar het doet wel hetzelfde werk. Bovendien is de computer na het installeren meestal een stuk sneller. Omdat er geen spyware komt, wordt hij niet na verloop van tijd trager. Het is ook interessant om te zien welke extra’s u op de computer kan krijgen zoals meerdere desktops die u met een klik op de knop kan laten wisselen. Overigens kunt u zelf dingen veranderen qua layout en opbouw. Het menu kunt u bijv. toch naar beneden zetten indien u dat wilt en zo zijn er nog veel meer zaken die u zelf kunt veranderen.
Firewall en anti-virus?
Linux besturingssystemen hebben geen firewall nodig omdat het sowieso vrij lastig is om het Linuxsysteem te hacken. Er zijn bijna geen virussen voor Linux geschreven. Bovendien is het schrijven van een Linux-virus zo ingewikkeld dat het alleen ervaren software-ontwikkelaars lukt als ze er veel tijd in investeren. Daarom is Linux een veiliger systeem dan Windows. Dit is de reden dat veel bedrijven overstappen op Linux. De bedrijven betalen voor een Linux-adviseur of applicatie-ontwikkelaar die een programma schrijft wat speciaal voor een bedrijf bedoeld is.
Steeds meer bedrijven gaan over op open source. Mensen denken dat er wel iets mis moet zijn aangezien het gratis is maar ook al zoek je lang, de catch vind u niet. Het is ook iets wat zich elke paar maanden vernieuwd en verbeterd. De grote bedrijven gaan al omschakelen dus over een paar jaar zal het ook in de huishoudens van Nederland steeds normaler worden dat dit het besturingsprogramma van de pc is geworden.
Lees verder: waar te verkrijgen?