Linux is een besturingssysteem voor computers dat vrij beschikbaar is voor iedereen om te gebruiken, maar ook aan te passen. Dit wordt ‘open source’-software genoemd. Niemand is de eigenaar, en iedereen kan meewerken aan de verbetering van het systeem. Hierdoor worden problemen met bijvoorbeeld de beveiliging snel opgelost. Doordat iedereen die kan programmeren aanpassingen kan doen zijn er in de loop der jaren veel verschillende versies ontstaan.
Veel mensen zijn niet bekend met Linux. Mensen die er wel van gehoord hebben associëren het systeem met nerds, of denken dat gratis gelijk staat aan slechte kwaliteit. Toch is het systeem erg populair binnen de computerindustrie. Van de 500 snelste computers in de wereld draait meer dan 96 procent inmiddels op Linux. Ook als je gebruik maakt van Google’s zoekmachine wordt je zoekopdracht met Linux verwerkt.
Prijs
Voor het installeren van Linux kan je hoogstwaarschijnlijk je oude computer gebruiken. Een nieuwe aanschaffen is dus in de meeste gevallen niet nodig. Daarnaast is het besturingssysteem gratis te downloaden. De enige kosten die je maakt zijn de kosten voor een lege dvd om het besturingssysteem op te branden.
Versies
Gebruikers van Windows of Mac OS X hebben weinig keus wat betreft de opties van hun besturingssysteem. Bevalt je iets niet dan heb je pech. Voor Linux-gebruikers is dit niet het geval. Er zijn veel verschillende versies (genaamd ‘distributies’), en bevalt jouw versie je niet, dan probeer je gewoon een andere. Na het downloaden brand je jouw gekozen versie op een zogeheten ‘Live-dvd’. Voordat je ervoor kiest om het besturingssysteem te installeren kan je deze dvd gebruiken om het besturingssysteem op te starten en te testen zonder dat je er aan vast zit. Bevalt het niet, dan haal je de dvd weer uit de computer.
Twee populaire versies van Linux zijn ‘Ubuntu’ en ‘Mint’. Mint is een afgeleide versie van Ubuntu. Beide zijn gebruiksvriendelijk; de overstap relatief soepel zal zijn. Afhankelijk van je wensen kun je voor één van deze twee kiezen, of zelfs voor een andere distributie die beter aan je wensen voldoet.
De keuze voor de versie die het beste bij jou (en je computer) past hangt erg af van systeemeisen van de desbetreffende distributie. Voor de verouderde computers waar Windows doorgaans nog op draait is de ‘Xfce’ versie van Mint een goede optie. Xfce is een besturingssysteem dat speciaal ontworpen is om op langzamere computers toch snel te draaien, en tegelijkertijd er visueel aantrekkelijk uit te zien.
Van Linux Mint worden regelmatig nieuwe versies uitgebracht. Om te voorkomen dat je om de drie maanden je besturingssysteem moet vernieuwen kan je het beste kiezen voor Mint 18 Xfce. Deze versie wordt tot april 2021 ondersteund.
Installatie
Als je het besturingssysteem op een dvd hebt gebrand en getest kan je er voor kiezen om Mint te installeren op je computer. In het menu dat tevoorschijn komt kun je verschillende opties instellen, zoals de taal en de tijdzone. Ook moet je bevestigen dat er tenminste 5,3 gigabyte ruimte beschikbaar is op de computer.
De belangrijkste keuze die je tijdens het installatie moet maken betreft het andere besturingssysteem op de computer, in dit geval Windows.
Het installatieprogramma zal vragen of je Windows wilt behouden of wissen.
Als je Windows behoudt krijg je een zogeheten ‘dualboot’ computer. Elke keer als je de computer opstart kan je kiezen of je met Linux Mint of met Windows wil werken. Je documenten en muziekbestanden blijven beschikbaar op Windows. Ook kun je met je vertrouwde programma’s werken of spelletjes spelen die mogelijk niet beschikbaar zijn voor Linux.
Als je kiest om Windows van de computer te wissen verlies je alle bestanden. Ook kan je niet meer werken met de programma’s waar je aan gewend bent. Zorg wel dat je documenten en bestanden extern opgeslagen zijn op een USB-stick of dvd, zodat je ze later op Linux kan gebruiken.
Voordelen en nadelen
Linux is gratis, en door de lage systeemeisen is het interessant om het als besturingssysteem te gebruiken op (oude) computers waar nu nog Windows XP op staat. Het systeem is ook erg veilig omdat het voor cybercriminelen minder interessant is om virussen voor het systeem te creëren. Dit komt omdat relatief weinig mensen Linux gebruiken.
Er zijn ook nadelen die je in overweging moet nemen voor je besluit over te stappen op Linux. Zo moet je het besturingssysteem zelf installeren, en zal veel software waar je doorgaans mee werkt niet beschikbaar zijn. Ook bieden niet alle fabrikanten van apparatuur zoals printers en webcams ondersteuning voor Linux, maar dit wordt steeds beter. Voor veel programma’s zijn ‘open source’ alternatieven, maar deze moet je opzoeken en waarschijnlijk werken ze net even anders dan je gewend bent. Daarnaast is er geen helpdesk waar je terecht kunt met vragen en problemen. Wel kan je met vragen terecht op online (Nederlandse) fora; zij helpen je graag met al je vragen. Een van de fora vind je HIER. Dit is wel een Engelstalig forum.
Heb je besloten om Linux uit te proberen of te installeren? Je kunt hier het bestand downloaden dat je nodig hebt om Mint 18 Xfce te installeren. Daarnaast zijn er verschillende websites van Nederlandse Linux gebruikers met uitgebreide informatie over het installatieproces. Verder zijn er diverse Nederlandse handleidingen, zie deze pagina.