Installeren van Linux Mint

Als u voor het eerst Linux Mint wil installeren komen er best wel veel vragen/kreten op u af. Ik ga proberen u te helpen om het wat duidelijker te maken.

Let op: Neem de tijd om alles goed door te nemen (voorkom teleurstellingen en ergernissen). Linux Mint is geen Windows en werkt gewoon anders.

We beginnen met het kiezen van een werkomgeving. Wat is dat eigenlijk ? Omdat Linux open-source is heeft u ook meer vrijheid in het kiezen van een werkomgeving. Linux Mint heeft dus ook verschillende werkomgevingen waaruit u kunt kiezen. De standaard keuze van Linux Mint is de Cinnamon werkomgeving. Dit lijkt erg veel op Windows en is daarom de grote favoriet bij de meeste beginners. U kunt ook kiezen uit KDE, Mate en XFCE werkomgeving. Die laatste is weer erg bekend als Windows XP vervanger vanwege de lage systeem eisen. Maar hopelijk werkt er niemand meer met XP.

Windows:  Misschien heeft u nog nooit een besturingssysteem geïnstalleerd omdat Windows meestal voor geïnstalleerd is op de nieuwe pc. Het installeren van een besturingssysteem lijkt misschien moeilijk maar als u goed en aandachtig de handleidingen doorleest, kan het bijna niet fout gaan. Gaat er toch wat fout? Neem dan contact met mij op.

Heeft u wel al eens Windows geïnstalleerd? Dan weet u vast nog wel dat u vanaf cd of dvd moest opstarten om vervolgens een nieuwe installatie te doen. Na de installatie nog een paar keer wisselen van cd of dvd om vervolgens alle drivers (stuurprogramma’s) te installeren. Gelukkig hoeft u bij het installeren van Linux Mint dit niet te doen (wel moet u opstarten van dvd). De meeste drivers (stuurprogramma’s) zitten al in de installatie dvd, en als ze er niet zitten dan download Linux ze (na installatie) automatisch van het internet. Zit uw driver er niet bij ? Niet boos worden op Linux Mint maar op de leverancier van uw hardware.

De eerste stap: De eerste stap is het downloaden van Linux Mint in een vorm van ISO (ingepakte dvd/usb).

Alle Linux Mint versies kan je hier downloaden: https://www.linuxmint.com/download_all.php

Om Linux Mint te installeren moet u een opstartbare usb schijf/stick maken. Dit kunt u doen vanuit Windows. Lees hier hoe u dat het beste kunt doen: Opstartbare USB stick maken Het is een .pdf bestand wat ik op mijn Dropbox heb gezet. Het is voor iedereen gangbaar.

Is het u nog onduidelijk? Bekijk dan hier een (Engelstalige) YouTube filmpje hoe u een opstartbare USB stick moet maken vanuit Windows. Deze jongen die het filmpje gemaakt heeft laat ook zijn moeder leuke dingen doen met (Linux) computers (soms hilarisch).

Lukt het niet of wilt u het makkelijker? Koop de DVD of USB met Linux Mint via de webshop.

Lees hier verder: De tweede stap